Հայկական ավանդական խոհանոց

Հայկական ազգային խոհանոցը եզակի է իր ուտեստներով և համեղ աղանդերով:

Յուրաքանչյուր հայկական ազգային ուտեստ պարունակում է հայկական մշակույթի և հոգու մի կտոր, և դուք կարող եք համտեսել նույն ուտեստը աշխարհի այլ մասերում, բայց դրանք ոչ մի այլ տեղ չեն լինի այնքան համեղ և չեն ունենա նույն բույրը, ինչ Հայաստանում, քանի որ դրանք չեն ունենա Հայկական ոգի։

Ազգային խոհանոցը յուրաքանչյուր ուղևորության բաղկացուցիչ մասն է, և ազգային համեղ ուտեստները առաջին տպավորությունն են ստեղծում, և արտասովոր համը երկար ժամանակ մնում է համտեսողների հիշողության մեջ:

Պատմություն


Հայաստանը ամենահին երկրներից մեկն է, որն ունի իր սեփական պատմությունը և որը միշտ էլ պատվավոր տեղ է գրավել աշխարհի քարտեզի վրա: Միգուցե ժամանակի ընթացքում մասշտաբը քչացավ, բայց հայկական ոգին միշտ սավառնում էր և իր տեղը գտնում էր կապույտ երկնքի տակ: Հենց այն բանի շնորհիվ, որ հայ ժողովուրդը մնացել է իր հողի վրա հնագույն ժամանակներից և քոչվոր ցեղ չէ, որ կարողացավ ստեղծել իր սեփական մշակույթը, գրականությունն ու հայկական խոհանոցը, քանի որ, ըստ էության, հայկական ուտեստները երկար պատրաստման կարիք ունեն:

Հայկական խոհանոցը սկսեց ձևավորվել շուրջ 2000 տարի առաջ, և սերունդից սերունդ փոխանցելով միայն յուրահատուկ և գաղտնի բաղադրատոմսեր, այն կարողացավ պահպանել աներևակայելի համեղ հայկական ազգային ուտեստները:

Տոլմա


1.jpg 155.28 KB


Տոլման հայկական ազգային խոհանոցի թագուհին է:

Տոլմա բառը գալիս է «տոլի» բառից, ինչը նշանակում է խաղողի տերև, որի մեջ աղացած միսը փաթաթում են այլ բաղադրիչներով և համեմունքներով, այնուհետեւ խաշում կրակի վրա՝ տունը լցնելով համեղ բույրերով: Տոլմայի մի քանի տեսակներ կան, և յուրաքանչյուրն ունի իր համեղ համը:

Տոլմայի փառատոնն ամեն տարի անցկացվում է Հայաստանում, ինչը հանդիսանում է հիմնական գաստրոնոմիական իրադարձությունը և Հայաստանի ամենավառ տոներից մեկը:

Բացահայտեք Հայաստանի ազգային խոհանոցը, որտեղ յուրաքանչյուր ուտեստ ունի իր ուրույն համը:


Հարիսա


2.jpg 128.18 KB


Հարիսան հայկական ազգային համեղ ուտեստ է, որը պատրաստվում է կլոր ցորենից և հավից ցածր ջերմության վրա ամբողջ գիշեր: Առավոտյան ուտեստը խառնվում է այնքան ժամանակ, մինչեւ համասեռ զանգված ստացվի և մատուցվի նախաճաշի ընթացքում:

Դրանից հետո յուրաքանչյուրն իր ճաշակի չափով կարագ ու պղպեղ է ավելացնում իր բաժինին:

Անսովոր համեղ ուտեստ, որը անտարբեր չի թողնի նույնիսկ ամենախիստ համտեսողին:

Ճանապարհորդեք Հայաստան և բացահայտեք հայկական խոհանոցի բացառիկ համը:

Խաշլամա


3.jpg 159.95 KB


Խաշլաման հայկական մեկ այլ համեղ և ազգային ուտեստ է, որի գաղտնիքը մսի կատարյալ համադրությունն է բանջարեղենի և խոտաբույսերի հետ: Խաշլամայի համար շատ տարբերակներ կան, նույնիսկ հայ տնային տնտեսուհիների շրջանում ճիշտ բաղադրատոմսի վերաբերյալ կոնսենսուս չկա:

Բայց ամենակարևորն այն է, որ միսը «հալվի» բերանում, և արգանակն անգերազանցելի բույր ունենա:

Հայաստանը զարմանալի ուտեստներով եզակի խոհանոցի երկիր է:


Խորոված


4.jpg 191.12 KB


Խորովածը, ամենաավանդական հայկական ուտեստն է, առանց որի ոչ մի տոն չի ավարտվում:

Նույնիսկ հայկական հարսանիքներին նրանք հատուկ երգ են երգում Խորովացծի մասին և պարով տանում սեղանի շուրջ։ Սա հայկական ավանդույթ է հին ժամանակներից:

Հայաստանում կա նաև պարապ-խորովածի փառատոն, որին մասնակցելով` դուք կարող եք վայելել խորովածի բազմաթիվ տեսակների համը, որը պատրաստում են ինչպես պրոֆեսիոնալ խոհարարները, այնպես էլ սիրողական խոհարարները Հայաստանի տարբեր մարզերից:

Հայկական խոհանոցը մշակույթի հենց այն մասն է, որը բացահայտում է հին ժողովրդի գաղտնիքները:

Խաշ


5.jpg 121.09 KB


Խաշը հայկական ամենահայտնի ապուրն է, որը սիրում են հիմնականում տղամարդիկ:

Խաշը պատրաստվում է տավարի ոտքերից գրեթե մեկ օր, և այն ուտում են վաղ առավոտյան ցուրտ եղանակին սխտորով, թարմ խոտաբույսերով և լավաշով:

Բացահայտեք հայկական խոհանոցի բոլոր խոհարարական ավանդույթները:

Քյուֆթա


6.jpg 137.14 KB


Քուֆթան ևս մեկ հայկական ազգային ուտեստ է, որը գրավելու է իր համով:

Հատուկ ծեծած աղացած մսից պատրաստված մսի գնդիկները, որոնց ավելացվում են համեմունքներ, սոխ, ձու, գցում են ջրի մեջ և եփում:

Կարելի է մատուցել նաև տապակած քյուֆթա:

Սպաս


8.jpg 113.83 KB


Հայաստանը հայտնի է ոչ միայն խելահեղ համեղ ազգային ուտեստներով, այլ նաև կաթնամթերքով, և նրանց օգնությամբ հայերը պատրաստում են կուրճարաններ` հայկական ապուր, որը պատրաստվում է ջրով զտված մածունի և ցորենի հիմքի վրա:

Ապուր, որից նույնիսկ կուշտ մարդը չի հրաժարվի։ Փորձեք մեկ անգամ և համոզվեք ինքներդ:


Ղափամա

9.jpg 125.07 KB


Հայկական խոհարարական ավանդույթները սկիզբ են առել հին ժամանակներից: Հայկական ամենահամեղ ուտեստներից մեկը ղափաման է` քաղցր փլավըլցոնված դդմի մեջ։

Ազգային ավանդույթների համաձայն՝ ղափաման մատուցվում էր հարսանեկան սեղանի շուրջ՝ որպես առատության խորհրդանիշ:

Դուք անպայման պետք է փորձեք հայկական խոհանոցի համը:

Հավատացեք, սա լավ առիթ է Հայաստան այցելելու համար:

Լավաշ


10.jpg 123.58 KB


Լավաշը հայկական ազգային բարակ հացն է, որը հայտնի դարձավ ամբողջ աշխարհում և ընդգրկվեց ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ոչ նյութական ժառանգության ցուցակում:

Այս հացի յուրահատկությունը կայանում է նրանում, որ այն կարելի է երկար պահել սառնարանում, և այն կմնա նույնքան փափուկ, թարմ և համեղ, ինչպես առաջին օրը:

Կազմակերպեք անմոռանալի ճանապարհորդություն դեպի Հայաստան և բացահայտեք նրա բոլոր գաղտնիքները, քանի որ այս երկիրը, որտեղ նույնիսկ հացն ունի իր սեփական լեգենդը:


Գաթա


11.jpg 140.06 KB


Գաթան հայկական քաղցրավենիք է, որն ունի մի քանի տեսակներ: Հայաստանի յուրաքանչյուր մարզ ունի քաղցր տորթ պատրաստելու իր ձևը, և հիմնական բաղադրիչներն են աղվափնջիկը, խմորիչը կամ նույնիսկ բաղարջ խմորը, կարագը, ալյուրը և շաքարի փոշին:

Հայաստանի մի քանի մարզերում պատրաստվում են նաև աղի գաթա, որն ունի նաև յուրահատուկ համ, իսկ ոմանց դա դուր է գալիս նույնիսկ ավելի քան քաղցր:

Ճանապարհորդեք Հայաստան, համտեսեք քաղցր և աղի գաթա և ձևավորեք ձեր սեփական կարծիքը։ Ո՞րն է ավելի համեղ:

Որտե՞ղ կարելի է համեղ ուտել Երևանում


Երևանը հին Հայաստանի մայրաքաղաքն է, գեղեցիկ վարդագույն քաղաք:

Յուրաքանչյուր ռեստորան պատրաստ է ձեզ առաջարկել տարբեր տեսակի ազգային ուտեստներ:

Լայֆ հաք մեր ընկերությունից։ Խելահեղ համեղ և մատչելի կարող եք սնվել Երևանի մերձակայքում գտնվող ռեստորանային տներում:

Ուղևորվեք դեպի Հայաստան՝ մի երկիր, որտեղ աննկարագրելի համեղ ազգային խոհանոց, հյուրընկալ հայ ընկերներ և ջերմ մթնոլորտ է ձեզ սպասում: