Հայկական ազգային խոհանոցը եզակի է իր ուտեստներով և համեղ աղանդերով:
Յուրաքանչյուր հայկական ազգային ուտեստ պարունակում է հայկական մշակույթի և հոգու մի կտոր, և դուք կարող եք համտեսել նույն ուտեստը աշխարհի այլ մասերում, բայց դրանք ոչ մի այլ տեղ չեն լինի այնքան համեղ և չեն ունենա նույն բույրը, ինչ Հայաստանում, քանի որ դրանք չեն ունենա Հայկական ոգի։
Ազգային խոհանոցը յուրաքանչյուր ուղևորության բաղկացուցիչ մասն է, և ազգային համեղ ուտեստները առաջին տպավորությունն են ստեղծում, և արտասովոր համը երկար ժամանակ մնում է համտեսողների հիշողության մեջ:
Պատմություն
Հայաստանը ամենահին երկրներից մեկն է, որն ունի իր սեփական պատմությունը և որը միշտ էլ պատվավոր տեղ է գրավել աշխարհի քարտեզի վրա: Միգուցե ժամանակի ընթացքում մասշտաբը քչացավ, բայց հայկական ոգին միշտ սավառնում էր և իր տեղը գտնում էր կապույտ երկնքի տակ: Հենց այն բանի շնորհիվ, որ հայ ժողովուրդը մնացել է իր հողի վրա հնագույն ժամանակներից և քոչվոր ցեղ չէ, որ կարողացավ ստեղծել իր սեփական մշակույթը, գրականությունն ու հայկական խոհանոցը, քանի որ, ըստ էության, հայկական ուտեստները երկար պատրաստման կարիք ունեն:
Հայկական խոհանոցը սկսեց ձևավորվել շուրջ 2000 տարի առաջ, և սերունդից սերունդ փոխանցելով միայն յուրահատուկ և գաղտնի բաղադրատոմսեր, այն կարողացավ պահպանել աներևակայելի համեղ հայկական ազգային ուտեստները:
Տոլմա
Տոլման հայկական ազգային խոհանոցի թագուհին է:
Տոլմա բառը գալիս է «տոլի» բառից, ինչը նշանակում է խաղողի տերև, որի մեջ աղացած միսը փաթաթում են այլ բաղադրիչներով և համեմունքներով, այնուհետեւ խաշում կրակի վրա՝ տունը լցնելով համեղ բույրերով: Տոլմայի մի քանի տեսակներ կան, և յուրաքանչյուրն ունի իր համեղ համը:
Տոլմայի փառատոնն ամեն տարի անցկացվում է Հայաստանում, ինչը հանդիսանում է հիմնական գաստրոնոմիական իրադարձությունը և Հայաստանի ամենավառ տոներից մեկը:
Բացահայտեք Հայաստանի ազգային խոհանոցը, որտեղ յուրաքանչյուր ուտեստ ունի իր ուրույն համը:
Հարիսա
Հարիսան հայկական ազգային համեղ ուտեստ է, որը պատրաստվում է կլոր ցորենից և հավից ցածր ջերմության վրա ամբողջ գիշեր: Առավոտյան ուտեստը խառնվում է այնքան ժամանակ, մինչեւ համասեռ զանգված ստացվի և մատուցվի նախաճաշի ընթացքում:
Դրանից հետո յուրաքանչյուրն իր ճաշակի չափով կարագ ու պղպեղ է ավելացնում իր բաժինին:
Անսովոր համեղ ուտեստ, որը անտարբեր չի թողնի նույնիսկ ամենախիստ համտեսողին:
Ճանապարհորդեք Հայաստան և բացահայտեք հայկական խոհանոցի բացառիկ համը:
Խաշլամա
Խաշլաման հայկական մեկ այլ համեղ և ազգային ուտեստ է, որի գաղտնիքը մսի կատարյալ համադրությունն է բանջարեղենի և խոտաբույսերի հետ: Խաշլամայի համար շատ տարբերակներ կան, նույնիսկ հայ տնային տնտեսուհիների շրջանում ճիշտ բաղադրատոմսի վերաբերյալ կոնսենսուս չկա:
Բայց ամենակարևորն այն է, որ միսը «հալվի» բերանում, և արգանակն անգերազանցելի բույր ունենա:
Հայաստանը զարմանալի ուտեստներով եզակի խոհանոցի երկիր է:
Խորոված
Խորովածը, ամենաավանդական հայկական ուտեստն է, առանց որի ոչ մի տոն չի ավարտվում:
Նույնիսկ հայկական հարսանիքներին նրանք հատուկ երգ են երգում Խորովացծի մասին և պարով տանում սեղանի շուրջ։ Սա հայկական ավանդույթ է հին ժամանակներից:
Հայաստանում կա նաև պարապ-խորովածի փառատոն, որին մասնակցելով` դուք կարող եք վայելել խորովածի բազմաթիվ տեսակների համը, որը պատրաստում են ինչպես պրոֆեսիոնալ խոհարարները, այնպես էլ սիրողական խոհարարները Հայաստանի տարբեր մարզերից:
Հայկական խոհանոցը մշակույթի հենց այն մասն է, որը բացահայտում է հին ժողովրդի գաղտնիքները:
Խաշ
Խաշը հայկական ամենահայտնի ապուրն է, որը սիրում են հիմնականում տղամարդիկ:
Խաշը պատրաստվում է տավարի ոտքերից գրեթե մեկ օր, և այն ուտում են վաղ առավոտյան ցուրտ եղանակին սխտորով, թարմ խոտաբույսերով և լավաշով:
Բացահայտեք հայկական խոհանոցի բոլոր խոհարարական ավանդույթները:
Քյուֆթա
Քուֆթան ևս մեկ հայկական ազգային ուտեստ է, որը գրավելու է իր համով:
Հատուկ ծեծած աղացած մսից պատրաստված մսի գնդիկները, որոնց ավելացվում են համեմունքներ, սոխ, ձու, գցում են ջրի մեջ և եփում:
Կարելի է մատուցել նաև տապակած քյուֆթա:
Սպաս
Հայաստանը հայտնի է ոչ միայն խելահեղ համեղ ազգային ուտեստներով, այլ նաև կաթնամթերքով, և նրանց օգնությամբ հայերը պատրաստում են կուրճարաններ` հայկական ապուր, որը պատրաստվում է ջրով զտված մածունի և ցորենի հիմքի վրա:
Ապուր, որից նույնիսկ կուշտ մարդը չի հրաժարվի։ Փորձեք մեկ անգամ և համոզվեք ինքներդ:
Ղափամա
Հայկական խոհարարական ավանդույթները սկիզբ են առել հին ժամանակներից: Հայկական ամենահամեղ ուտեստներից մեկը ղափաման է` քաղցր փլավըլցոնված դդմի մեջ։
Ազգային ավանդույթների համաձայն՝ ղափաման մատուցվում էր հարսանեկան սեղանի շուրջ՝ որպես առատության խորհրդանիշ:
Դուք անպայման պետք է փորձեք հայկական խոհանոցի համը:
Հավատացեք, սա լավ առիթ է Հայաստան այցելելու համար:
Լավաշ
Լավաշը հայկական ազգային բարակ հացն է, որը հայտնի դարձավ ամբողջ աշխարհում և ընդգրկվեց ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ոչ նյութական ժառանգության ցուցակում:
Այս հացի յուրահատկությունը կայանում է նրանում, որ այն կարելի է երկար պահել սառնարանում, և այն կմնա նույնքան փափուկ, թարմ և համեղ, ինչպես առաջին օրը:
Կազմակերպեք անմոռանալի ճանապարհորդություն դեպի Հայաստան և բացահայտեք նրա բոլոր գաղտնիքները, քանի որ այս երկիրը, որտեղ նույնիսկ հացն ունի իր սեփական լեգենդը:
Գաթա
Գաթան հայկական քաղցրավենիք է, որն ունի մի քանի տեսակներ: Հայաստանի յուրաքանչյուր մարզ ունի քաղցր տորթ պատրաստելու իր ձևը, և հիմնական բաղադրիչներն են աղվափնջիկը, խմորիչը կամ նույնիսկ բաղարջ խմորը, կարագը, ալյուրը և շաքարի փոշին:
Հայաստանի մի քանի մարզերում պատրաստվում են նաև աղի գաթա, որն ունի նաև յուրահատուկ համ, իսկ ոմանց դա դուր է գալիս նույնիսկ ավելի քան քաղցր:
Ճանապարհորդեք Հայաստան, համտեսեք քաղցր և աղի գաթա և ձևավորեք ձեր սեփական կարծիքը։ Ո՞րն է ավելի համեղ:
Որտե՞ղ կարելի է համեղ ուտել Երևանում
Երևանը հին Հայաստանի մայրաքաղաքն է, գեղեցիկ վարդագույն քաղաք:
Յուրաքանչյուր ռեստորան պատրաստ է ձեզ առաջարկել տարբեր տեսակի ազգային ուտեստներ:
Լայֆ հաք մեր ընկերությունից։ Խելահեղ համեղ և մատչելի կարող եք սնվել Երևանի մերձակայքում գտնվող ռեստորանային տներում:
Ուղևորվեք դեպի Հայաստան՝ մի երկիր, որտեղ աննկարագրելի համեղ ազգային խոհանոց, հյուրընկալ հայ ընկերներ և ջերմ մթնոլորտ է ձեզ սպասում: